https://www.focusverloskundigcentrum.nl/nl/13-weken-echo/l55c3
   
  Header foto
  13 weken echo
  12+3 - 14+3 weken
  De dertien weken echo is een medische echo tussen 12+3 en 14+3 waarbij gekeken wordt of de baby lichamelijke afwijkingen heeft die al vroegtijdig zichtbaar zijn.
  30 min
  Afspraak maken

  Wat houdt 13 wekenecho in

  De dertien weken echo is een medische echo tussen 12+3 en 14+3 weken waarbij gekeken wordt of de baby mogelijk lichamelijke afwijkingen heeft die al vroeg zichtbaar zijn. De echo is onderdeel van een wetenschappelijke studie.

  De 13 weken echo wordt ook wel een structureel echoscopisch onderzoek genoemd, net als de 20 wekenecho. Het doel van de echo is om te beoordelen of de baby ernstige lichamelijke afwijkingen heeft. Er wordt onder andere gekeken naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen, de wervelkolom, de nekplooi en de placenta. Met de 13 weken echo kunnen niet alle afwijkingen worden gezien. Dat betekent dat een goede 13 weken echo geen garantie geeft op een gezonde baby. Let op: de 13 weken echo is géén vervanging van de 20 weken echo, ze vullen elkaar wel aan. Sommige afwijkingen zijn nog niet goed zichtbaar bij 13 weken omdat de baby bij 13 weken nog kleiner en minder ver ontwikkeld is.

  Voor wie is deze echo bedoeld

  De 13 wekenecho is bedoeld voor zwangeren van 16 jaar of ouder die geen verhoogde kans hebben op een kind met een aangeboren aandoening. Wanneer er in de familie een erfelijke aandoening voor komt, kan het zijn dat de 13 wekenecho bij de gynaecoloog in het ziekenhuis wordt gemaakt. Dit noemen ze een geavanceerd ultrageluidsonderzoek (GUO). Je verloskundige bespreekt van tevoren of je een afspraak kunt maken voor een 13 wekenecho of een GUO. De keuze om wel of niet een 13 wekenecho of GUO te maken is altijd aan de aanstaande ouders zelf. 

  De uitslag

  De uitslag van de 13 wekenecho wordt direct met je besproken. Wanneer de echoscopiste een afwijking ziet of twijfels heeft over het bestaan hiervan, dan wordt dit doorgegeven aan je verloskundige. Je verloskundige zorgt (indien gewenst) voor een doorverwijzing naar de gynaecoloog. Het vervolgonderzoek bestaat dan uit een uitgebreide echo in een gespecialiseerd ziekenhuis. Je kind wordt dan nader onderzocht. In een aantal gevallen zal blijken dat er toch niks aan de hand was. Soms krijg je een vruchtwaterpunctie aangeboden om erfelijke afwijkingen uit te sluiten. Bij elk vervolgonderzoek bepaal je zelf of je dit wilt laten doen en wat je doet met de uitslag.

  Het geslacht

  Bij de 13 wekenecho krijg je niet te horen of je kind en jongetje of een meisje is. Ook als dit al wel zichtbaar zou zijn, is het landelijk afgesproken dat de echoscopiste hier nog geen uitspraken over mag doen. Wel kun je bij Focus Verloskundig Centrum vanaf 15 weken een echo op eigen verzoek laten maken om het geslacht te weten te komen, namelijk een geslachtsbepaling.

  Opsporen van lichamelijke afwijkingen

  Extra informatie

  Voordat de 13 wekenecho plaats vindt, heb je eerst een uitgebreid gesprek met je verloskundig zorgverlener. Meer informatie rondom de 13 wekenecho vind je op www.pns.nl en in de folder 'De 13 wekenecho en de 20 wekenecho'. Deze folder wordt door de verloskundige verstrekt of is te downloaden via de link: Folder 13 en 20 wekenecho - Nederlands