https://www.focusverloskundigcentrum.nl/nl/anticonceptie
   
  Header foto

  Afspraak maken?

  Spiraal plaatsing
  Vanaf 10 weken na de bevalling
  Bij Focus kan je op vrijdag terecht voor het plaatsen van een hormoonhoudend- of koperspiraal. Kijk voor meer informatie over het plaatsen van een spiraal op onze website onder het kopje 'anticonceptie'.
  30 min
  Mail voor een afspraak Of bel ons

  Hormoonhoudend spiraal

  Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen moeilijker de baarmoederhals kunnen passeren. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen bovendien minder beweeglijk. Daarmee wordt de kans op bevruchting aanzienlijk verkleind. Door de afgifte van ditzelfde hormoon en doordat het spiraaltje een ‘vreemd voorwerp’ in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.

  Er zijn twee soorten hormoonspiralen: de Mirena en de Kyleena. De Kyleena is iets kleiner en geeft wat minder hormonen af dan de Mirena. Beide spiralen zijn even betrouwbaar en geregistreerd voor een gebruik van voor de Kyleena vijf en voor de Mirena acht jaar. Uiteraard kan je de beide spiralen ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

  Bijwerkingen die bij het hormoonspiraaltje het vaakst kunnen voorkomen zijn meer of minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijven van de menstruatie. Daarnaast komen ook hoofdpijn, buikpijn en rugpijn vaak voor, evenals vaginale afscheiding en ontsteking van de schaamlippen of vagina. Raadpleeg de bijsluiter van Mirena of Kyleena voor een overzicht van de bijwerkingen.

  Het is afhankelijk van je zorgverzekeraar of je spiraal wordt vergoed. Indien je aanvullend verzekerd bent worden de koperspiralen in de meeste gevallen vergoed.

  De kosten van de beide hormoonspiralen zijn ongeveer €150,-. Ook de plaatsing van de spiraal wordt in de meeste gevallen vergoed. Bij sommige zorgverzekeraars gaan de kosten van de plaasting af van je eigen risico. Check altijd vantevoren wat je bij jouw zorgverzekeraar kan verwachten.

  Spiraalplaatsing

  Voor de spiraalplaatsing bij Focus Verloskundig Centrum kan je telefonisch een afspraak inplannen. De afspraak duurt ongeveer een half uur. Een spiraaltje kan vanaf tien tot twaalf weken na de bevalling worden geplaatst. Tijdens de afspraak maken we een echo om de ligging en de grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje. Dit duurt slechts enkele minuten. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je pijnstilling voor de plaatsing in te nemen.

  Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie tot zes maanden na plaatsing wat last ondervinden van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen. Neem contact op met je huisarts als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

  Spiraal verwijderen

  Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.