https://www.focusverloskundigcentrum.nl/nl/over-ons/veelgestelde-vragen
     
    Header foto

    Veelgestelde vragen over spiralen

    Welke spiraal kun je het beste kiezen?

    Mocht je nog niet weten welke spiraal je wil laten plaatsen, kun je informatie vinden op onze website of via: www.anticonceptie.nl. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je contact opnemen met je huisarts voor meer informatie en hulp bij je keuze. 

    Kan de spiraal geplaatst worden terwijl ik borstvoeding geef?

    Ja. Zowel de hormoonhoudende- en de koperspiraal kunnen geplaatst worden terwijl je borstvoeding geeft. Wel is door de borstvoeding de baarmoeder iets weker, waarmee we rekening houden tijdens de plaatsing. Als we denken dat het nog niet kan, zullen we de plaatsing stoppen en het op een later moment opnieuw inplannen.

    Vanaf hoeveel weken na je zwangerschap mag de spiraal geplaatst worden?

    De spiraal kan bij ons geplaatst worden vanaf 10-12 weken na je zwangerschap. Dit kan als je vaginaal bevallen bent maar ook als je via een keizersnede bent bevallen.

    Moet ik de spiraal laten plaatsen tijdens mijn menstruatie?

    Dit heeft soms de voorkeur omdat dan je baarmoedermond wat weker is en de plaatsing hierdoor doorgaans makkelijker is. Maar het hoeft zeker niet. We raden je aan om een pijnstiller in te nemen voor de plaatsing.

    Wordt er een echo gemaakt bij de plaatsing van een spiraal?

    Zowel voor als na de plaatsing van de spiraal wordt een echo gemaakt. Voorafgaand aan de plaatsing kijken we naar de positie van de baarmoeder en of er eventuele bijzonderheden zichtbaar zijn die invloed kunnen hebben op de plaatsing. Naderhand kijken we om te beoordelen of de spiraal op de juiste positie in de baarmoeder zit.

    Worden de kosten voor de spiraal en plaatsing vergoed?

    De plaatsing van de spiraal wordt in de meeste gevallen vergoed, omdat de plaatsing onder de basiszorg van de verzekering valt. De kosten van de spiraal dien je eerst zelf te betalen. Deze kun je achteraf indienen bij je eigen verzekering. Bij sommige zorgverzekeraars gaan de kosten van de plaatsing af van je eigen risico. Check altijd van tevoren wat je bij jouw zorgverzekeraar kan verwachten.

    Wat moet ik doen wanneer ik klachten/ bloedverlies blijf houden na de plaatsing van de spiraal?

    Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie tot zes maanden na plaatsing wat last ondervinden van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen. Neem contact op met je huisarts als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

    Mogen er kinderen mee tijdens de afspraak?

    Het heeft de voorkeur om zonder je baby te komen tijdens de plaatsing van de spiraal omdat het voor extra spanning kan zorgen wanneer je baby onrustig is. Deze spanning kan ervoor zorgen dat de plaatsing niet lukt. Je kunt jouw kinderen niet meenemen als ze ziek zijn of iets onder de leden hebben: ze zouden dan zwangere vrouwen kunnen besmetten.

    Hoe weet je of de spiraal goed zit?

    Na de plaatsing van de spiraal wordt er direct met een echo gekeken of de spiraal goed zit. Rond 6 weken of na je eerste menstruatie na de plaatsing kun je terugkomen voor een controle afspraak. Dan wordt er nogmaals met een vaginale echo naar de positie van de spiraal gekeken.

    Is het mogelijk om bij jullie een uitstrijkje voor het bevolkingsonderzoek te laten doen?

    Dit is helaas NIET mogelijk. Dit gaat via de huisarts of het bevolkingsonderzoek Nederland.

    Is het mogelijk om een SOA test bij jullie af te laten nemen?

    Dit is mogelijk bij ons op de praktijk. De test wordt dan afgenomen tijdens de spiraalplaatsing. Je krijgt dan zelf de uitslag binnen 3 werkdagen binnen, dit gaat buiten ons om. De kosten hiervoor zijn €80,-.