https://www.focusverloskundigcentrum.nl/nl/placentalokalisatie/l41c3
   
  Header foto
  Placentalokalisatie
  31-32 weken
  Indien bij de 20 weken echo is gebleken dat de placenta laag ligt kijken we bij 32 weken nog een keer om te beoordelen of hij voldoende mee omhoog is gegroeid.
  30 min
  Afspraak maken

  Wat houdt een placentalokalisatie-echo in

  Wanneer er bij de 20-weken echo sprake is van een placenta die dicht bij de baarmoederhals ligt, wordt er bij 30 -32 weken opnieuw gekeken naar de ligging van de placenta. In de meeste gevallen is de placenta voldoende mee omhoog gegroeid. Dit gebeurt in de zwangerschap met de groei van de baarmoeder mee. Bij 32 weken willen wij dat de placenta minimaal 2 centimeter bij de baarmoederhals vandaan ligt.

  Protocollair hebben wij in Utrecht afgesproken dat er bij de placentalokalisatie ook de groei van de baby nogmaals wordt opmeten. De afspraak kan meestal gecombineerd worden waardoor er feitelijk twee echo’s gemaakt worden tijdens één afspraak. Eerst wordt er uitwendig gekeken naar de ligging, groei en het vruchtwater van de baby. Daarna zal de placenta gecontroleerd worden. In het algemeen is dit een inwendige vaginale echo omdat de baarmoedermond goed in beeld gebracht dient te worden. Bij elkaar duurt de afspraak ongeveer 30 minuten.