https://www.focusverloskundigcentrum.nl/nl/20-weken-echo/l16c3
     
    Header foto
    Echo op verwijzing
    20 weken echo
    19 - 21 weken
    De twintig wekenecho is een uitgebreide medische echo tussen 19 en 21 weken waarbij gekeken wordt of de baby mogelijk aangeboren afwijkingen heeft.
    45 min
    Afspraak maken

    Wat houdt 20 wekenecho in

    De twintig wekenecho is een uitgebreide medische echo tussen 19 en 21 weken waarbij gekeken wordt of de baby mogelijk aangeboren afwijkingen heeft. Gelukkig komt dit maar zelden voor, de meeste kinderen worden gezond geboren. 

    De 20 wekenecho wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd. Het doel van deze echo is om te beoordelen of de baby een open rug of schedel heeft of afwijkingen aan andere organen zoals de hersenen, aangezicht, hart, maag, darmen, nieren, blaas en de ledematen. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit, of er voldoende vruchtwater is en waar de placenta ligt. Met de 20 wekenecho kunnen niet alle afwijkingen worden gezien. Dat betekent dat een goede 20 wekenecho geen garantie geeft op een gezonde baby.

    Voor wie is deze echo bedoeld

    De 20 wekenecho is bedoeld voor zwangeren die geen verhoogde kans hebben op een kind met een aangeboren aandoening. Wanneer er in de familie een erfelijke aandoening voor komt, kan het zijn dat de 20 wekenecho bij de gynaecoloog in het ziekenhuis wordt gemaakt. Dit noemen ze een geavanceerd ultrageluidsonderzoek (GUO). Je verloskundige bespreekt van tevoren of je een afspraak kunt maken voor een 20 wekenecho of een GUO. De keuze om wel of niet een 20 wekenecho of GUO te maken is altijd aan de aanstaande ouders zelf.

    De uitslag

    De uitslag van de 20 wekenecho wordt direct met je besproken. Wanneer de echoscopiste een afwijking ziet of twijfels heeft over het bestaan hiervan, dan wordt dit doorgegeven aan je verloskundige. Je verloskundige zorgt (indien gewenst) voor een doorverwijzing naar de gynaecoloog. Het vervolgonderzoek bestaat dan uit een uitgebreide echo in een gespecialiseerd ziekenhuis. Je kind wordt dan nader onderzocht. In een aantal gevallen zal blijken dat er toch niks aan de hand was. Soms krijg je een vruchtwaterpunctie aangeboden om erfelijke afwijkingen uit te sluiten. Bij elk vervolgonderzoek bepaal je zelf of je dit wilt laten doen en wat je doet met de uitslag.

    Het geslacht

    De 20 wekenecho is een medisch onderzoek. Dat betekent dat het bepalen van het geslacht niet het doel is van deze echo. Wanneer je het geslacht wel wilt weten kun je dit vragen aan de echoscopiste. Mocht het niet lukken om tijdens de 20 wekenecho het geslacht te bepalen (omdat de baby niet goed in beeld gebracht kan worden om het geslacht te bepalen), dan is dit geen reden om de 20 wekenecho te herhalen. Wel kun je dan bij Focus verloskundig centrum een echo op eigen verzoek laten maken om het geslacht te weten te komen, namelijk een geslachtsbepaling.

    Opsporen van lichamelijke afwijkingen

    Extra informatie

    Meer informatie rondom de 20 wekenecho vind je op www.pns.nl en in de folder ‘De 13 wekenecho en de 20 wekenecho’. Deze folder wordt door de verloskundige verstrekt of is te downloaden via de link: Folder 13 en 20 wekenecho - Nederlands